FutD - archief
Print

Artikelnummer: FutD 2020-0911

Beroepsorganisaties vragen extra maatregelen coronacrisis

Het Register Belastingadviseurs (RB), de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de Samenwerkende Register Accountants en Accountants Administratieconsulenten (SRA), de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) hebben de minister van FinanciŽn in een gezamenlijke brief gevraagd om drie aanvullende maatregelen te nemen in het kader van het Noodpakket Banen en Economie. Het betreft de volgende drie voorstellen:

1. Termijnverlenging
De beroepsverenigingen pleiten voor de versoepeling van de termijn van een aantal fiscale bepalingen om de werkdruk voor advieskantoren te verlagen. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan aangiftetermijnen, termijnen voor bezwaar en beroep, de beconuitstelregeling en de termijn in verband met geruisloze inbreng.

2. Positie directeur-grootaandeelhouder
De beroepsverenigingen vragen ook meer duidelijkheid over de positie van de DGA en de regelingen waar deze specifiek gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld dat er gebruik gemaakt kan worden van de regelingen die gelden voor ZZP'ers of van de Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging van Werkbehoud (NOW).

3. Urencriterium
Tot slot roepen de verenigingen het ministerie op om uitsluitsel te geven over het urencriterium in het kader van het Noodpakket Banen en Economie. Ondernemers in bepaalde branches, zoals horeca en evenementen maken zich zorgen over hoe kan worden voldaan aan het urencriterium.

RB, NBA, SRA, NOAB en NOB 23-3-2020, nr. 1000/009/FO (Fida 20201806)

Verwijzingen:
Fida 20201806 (RB 23-03-2020 1000/009/FO)