FutD - archief
Print

Nummer fida20221790
Kenmerk Tweede Kamer 24 maart 2022
Titel Richtingennotitie met oplossingen voor box 3 na Kerstarrest komt uiterlijk vr Pasen
Samenvatting

In een vergadering met de vaste commissie voor Financin van de Tweede Kamer van 24 maart 2022 heeft staatssecretaris Van Rij onder meer het volgende meegedeeld:

  • De richtingennotitie met daarin oplossingen voor box 3 die was beloofd vr 1 april 2022 komt later. Het kabinet heeft meer tijdig nodig voor dit ingewikkelde vraagstuk. De staatssecretaris wil de notitie uiterlijk 15 april 2022 naar de Tweede Kamer sturen.
  • Er zijn zaken bij de Belastingdienst die fundamenteel fout zijn gegaan. Medewerkers van de Belastingdienst werken hard om de fouten te herstellen en te bouwen aan een betere Belastingdienst. Daarvoor is tijd en ruimte nodig maar ook meer balans in de discussie over de Belastingdienst. Het werken bij de Belastingdienst is door die discussie steeds meer een uitdaging. Medewerkers van de Belastingdienst moeten volgens de staatssecretaris hun werk in veiligheid kunnen doen. Alleen zo kan de basis op orde worden gebracht en kan worden gewerkt aan een betere uitvoering.
  • Met betrekking tot de zorgen over het dalende aantal controles beloofde de staatssecretaris om vr de zomer van 2022 met een actieplan te komen voor verbetering van de controle achteraf.
  • Al vele jaren zijn stelselwijzigingen en belastingaanpassingen niet mogelijk omdat de ICT-systemen van de Belastingdienst de ambities van het kabinet niet aankunnen. De staatssecretaris gaat ervanuit dat de ICT-systemen begin 2025, dus over drie jaar, op orde zijn.
Tekst

Kijk hier het Commissiedebat van 24-3-2022 terug.

Datum 20220324