No show

25 januari 2016

Sommige zaken vallen toevallig samen of dat lijkt maar zo en is het gewoon een al te wilde associatie van een beroepsgedeformeerde als ik. Het gebeurde toen Youp van ‘t Hek was gevallen. Terwijl de cabaretier een aantal omleidingen kreeg, wees het Europese Hof van Justitie het arrest Air France-KLM. Schrik niet, ik ga het niet hebben over het slopen van het luchtvaartmerk door de grappenmaker of zijn gemis aan inkomsten, maar over de BTW-gevolgen van vooruitbetalingen bij “no shows”.

Het komt vaak voor dat een bedrijf een factuur uitschrijft of een voorschot of vooruitbetaling ontvangt, voordat de afnemer de prestatie daadwerkelijk heeft afgenomen. Als de afnemer van de prestatie uiteindelijk niet komt opdagen bij de theatervoorstelling, het muziekfestival, de treinreis of de hotelovernachting, moet dan BTW worden betaald over zijn vooruitbetaling? “Dat hangt af van de feiten en omstandigheden”, zal het antwoord zijn van iedereen die van het recht zijn vak heeft gemaakt. Anderen die daar in hun werk maar zijdelings mee te maken hebben, zoals accountants, ergeren zich aan dit soort antwoorden. Toch draait het bij “no show” ook weer om de kleine lettertjes en de voorwaarden.

In het arrest Société Thermale d’Eugénie-les-Bains besliste het Europese Hof dat hotelexploitanten geen BTW hoeven te betalen over de aanbetaling bij een hotelreservering. Als een klant gebruikmaakt van zijn recht om te annuleren en hij dan zijn aanbetaling kwijt is, is het betaalde bedrag volgens het Europese Hof een schadevergoeding. Daarover hoeft geen BTW te worden voldaan. Met dit arrest in de hand dacht Air France-KLM ook onder de heffing van BTW uit te komen als kopers van een ticket niet komen opdagen. Die vlieger ging echter niet op. Er is ook BTW verschuldigd over verkochte, maar niet-gebruikte vliegtickets. Volgens de Europese rechter krijgt de boeker het recht om zich te laten vliegen, of dit nu daadwerkelijk gebeurt of niet. Voor de BTW is de prestatie dan verricht. Als de klant niet komt opdagen en Air France-KLM hoeft het betaalde bedrag niet terug te geven, is geen sprake van een schadevergoeding. De ontvangen voorschotten zijn dan gewoon belast met BTW. Dat is ook wel logisch. Voor een fles wijn die na aankoop buiten de winkel kapot valt, bestaat ook geen recht op teruggaaf van BTW.

Een voorschot kan dus worden aangemerkt als een voor de BTW onbelaste schadevergoeding of als een met BTW belaste vooruitbetaling. Daarvoor moeten het contract en de verdere afspraken tegen het licht worden gehouden. Ik heb horen fluisteren dat telecombedrijven hem nu wel een beetje beginnen te knijpen. De fiscus zou het Air France-KLM-arrest namelijk kunnen aangrijpen om sneller BTW te heffen over niet-verbruikte beltegoeden. Maar daar hebben we het wel een ander keertje over. Als Youp is hersteld. Opzeggers, afhakers en wegblijvers zijn commercieel en fiscaal een puzzel, maar als de artiest zelf niet komt opdagen, hebben we pas écht een probleem. His show must go on.

Mr. Monique Ligtenberg

Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl)

no show

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns