Tax sells too

22 december 2015

Belastingen zijn “hot”. Iedereen is geïnteresseerd in fiscale verhalen: niet alleen omdat we zelf niet te veel belasting willen betalen, maar ook omdat we bang zijn dat onze buurman te weinig betaalt.

Zwartspaarders die worden gepakt, bekende Nederlanders die in de schuldsanering komen na een controle van de fiscus en vastgoedexploitanten van wie de witwaspraktijken worden onthuld. We smullen ervan. Verhalen over mensen die de fiscus pootje proberen te lichten, lezen als jongensboeken. Wie staat aan de basis van deze verhalen? De fiscalist. Deze belastingprofessional staat met beide benen in het leven, geniet aanzien door zijn kennis van een ingewikkeld vakgebied en voor de bevrediging van zijn rechtvaardigheidsgevoel en nieuwsgierigheid wordt hij helemaal niet onaardig betaald. Dat hangt natuurlijk wel af van de persoon zelf, en waar hij werkt. Het maakt nogal wat uit of het kantoor van de werkgever aan de Amsterdamse Zuidas staat of in de provincie. Verder zijn het werk en de status van een taxmanager bij een van de big four anders dan die van de belastingadviseur bij een middelgroot kantoor of een kleine(re) adviespraktijk. Dat geldt ook voor de bedrijfsfiscalist bij een multinational, de fiscaal advocaat of wetenschapper op een universiteit of hogeschool, en niet te vergeten de inspecteur van de Belastingdienst. De grootte van de werkgever is vaak omgekeerd evenredig aan de omvang van het vereiste kennisgebied van de belastingadviseur: bij grote advieskantoren, universiteiten en grote bedrijven moeten fiscalisten de diepte in en bij kleine(re) kantoren werken ze in de breedte.

De hele levenscyclus van mens of bedrijf zit in de belastingaangifte, het bezwaar bij de fiscus en de procedure bij de rechter, het vooroverleg met de belastinginspecteur en het uitbrengen van een advies aan de klant. Starten, samenvoegen, inbrengen, doorschuiven, scheiden, fuseren, verhangen, uitzakken, splitsen en liquideren. Dat is het werkterrein van de fiscalist. In een klimaat van voortdurende wetswijzigingen moet hij zoeken naar de fiscaal voordeligste oplossing. Zo ontstaan sale-and-lease-back-opzetjes met schoolgebouwen en omzeilconstructies met plezierjachten om aftrek van BTW te krijgen, worden taxplanningstructuren opgezet met buitenlandse vennootschappen of verliezen in aftrek te brengen, wordt de landbouwvrijstelling toegepast op sierviskwekerijen zodat die winsten onbelast blijven en wordt de 150-kilometergrens in de 30%-regeling aangevochten. Maar ook minder exotische zaken vragen de aandacht van de fiscalist, zoals het verdedigen van een achteraf opgemaakte rittenregistratie voor de auto van de zaak, de waardering van teakhoutparticipaties of het idee om de privéhond op de BV te zetten om zo minder hondenbelasting te betalen. Voor deze bedenksels moet de fiscalist ook goede “soft skills” hebben. Hij moet het begrijpen, maar hij moet het ook allemaal kunnen uitleggen aan zijn cliënt.

Maar specialist of generalist, bovenal moeten fiscalisten beschikken over up to date vakkennis. Daarvoor moeten zij hun hele werkzame leven lang week in week uit vakliteratuur bijhouden. Alleen dan kunnen zij hun klanten optimaal bijstaan in het drukken van de belastingen en in het gevecht tegen de fiscus. Een flinke pluim voor deze duizendpoot die 24/7 belast is met fiscale zaken en permanent de wijzigingen in wetgeving, beleid en jurisprudentie moet bestuderen en analyseren. Dát is de basis van zijn verdienmodel en daarmee heeft hij eigenlijk levenslang.

Monique Ligtenberg

Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl)

 

tax sells too

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns