Eureka: we dichten het begrotingsgat met nederwiet!

29 september 2014

Het is eigenlijk toch wel een heel goed idee om cannabis en andere psychoactieve middelen te legaliseren. Niet omdat ik een gebruiker ben, maar puur uit opportunisme, omdat het de Staatskas spekt. De bijwerkingen dat het de veiligheid en gezondheid van de mens dient en werkgelegenheid schept, neem ik daarbij voor lief. Er moet maar eens een einde komen aan het gedoogbeleid: het verbod op de productie van hasj en marihuana maar tegelijkertijd wel gedogen van de verkoop is ronduit schizofreen. In een land waar nu al meer wiet wordt geproduceerd dan gerookt – en waar wiet in de top drie van land- en tuinbouwexportproducten zelfs de ui en de tomaat ver achter zich schijnt te laten – moet de Staat ook zo flink zijn om de ondernemers in deze branche hetzelfde te behandelen als alle ondernemers die wél belasting betalen. Het rapport dat de Global Commission on Drug Policy (met voormalig VN-secretaris Kofi Annan) een paar weken terug uitbracht, kan het begin zijn van het einde van ons eigenaardige gedoogbeleid.

De hypocrisie van het niet mogen bezitten, niet mogen produceren en niet mogen handelen in hasj en marihuana, maar anderzijds wel de oogjes dichtknijpen bij de verkoop ervan heeft zijn weerslag in de fiscaliteit. Alle activiteiten vanaf de teelt tot en met de verkoop zijn belast met inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. In de praktijk wordt dit niet aangegeven omdat men niet het risico wil lopen dat de zaak in handen van justitie komt en een strafrechtelijke veroordeling volgt. De bij de verkoop behaalde omzet is daarentegen voor de BTW onbelast. De Europese BTW-wetgeving verbiedt namelijk het berekenen van BTW over verboden zaken. Dat geldt niet voor de hennepstekken; die zijn gewoon belast, want dat zijn geen verboden middelen. Doordat het kweken van hennep en de productie van hasj en marihuana strafrechtelijk zijn verboden, lopen de telers en handelaren van het basisproduct  – onder het mom van “dubbel genaaid, houdt beter” – het risico zowel strafrechtelijk gepakt als fiscaalrechtelijk geplukt te worden. In elk geval in theorie, want de praktijk wijst intussen wel uit dat de kleine zelfstandigen, maar ook de grote en zware jongens in deze bedrijfskolom, meestal vrijuit gaan. Politie, justitie en Belastingdienst kunnen qua menskracht niet op tegen de wildgroei in de cannabisbranche, zodat de winsten ongestraft en belastingvrij worden opgestreken en alleen nog hoeven te worden witgewassen.

Ofschoon ik er nooit zo van gecharmeerd was om criminaliteit aan te pakken door minder feiten strafbaar te maken, is mijn aversie hiertegen aan het verminderen. Want met een begrotingstekort van bijna 20 miljard kunnen we niet lijdzaam blijven toezien op deze dubbele moraal. Als het pleidooi van de Global Commission om cannabis en andere psychoactieve middelen te decriminaliseren wereldwijd wordt overgenomen, verdwijnt de sector uit het strafrecht en krijgen de landen carte blanche om (ook) BTW te heffen over alle opbrengsten van de teler tot en met de winkel. We weten dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie mordicus tegen legalisering is en het standpunt van staatssecretaris Wiebes van Financiën kennen we nog niet. Misschien moeten die twee er, in het kader van de beloofde belastingherziening, samen maar eens een ouderwets fiscaal belast sigaartje over roken om tot een drugsbeleid te komen dat past in de tijd en waar we financieel ook nog wat mee opschieten.

Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

nederwiet-begrotingstekort700

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns