Nederland heeft een goed (parkeer)belastingklimaat

25 februari 2014

Bij een goed belastingklimaat denken fiscalisten meteen aan constructies in belastingparadijzen waardoor ondernemers en vermogende particulieren belasting kunnen besparen. De fiscale leek weet wel beter. Voor hem kan het Nederlandse klimaat goed uitpakken in beroepszaken over naheffingaanslagen parkeerbelasting. Een fel zonnetje, hevige sneeuwval of stortregen leidde er in een aantal gevallen toe dat de belastingrechter de naheffing van tafel veegde hoewel niet was betaald of te lang onbetaald werd geparkeerd zonder een geldig kaartje.

Als een parkeerwacht constateert dat de gemeentelijke parkeerbelasting niet is betaald of dat de tijd is verstreken waarvoor die is betaald, kan hij een naheffingsaanslag parkeerbelasting opleggen. Deze wordt berekend over een parkeerduur van een uur, tenzij de auto langer dan een uur onbetaald geparkeerd heeft gestaan. Bij de naheffing moet naast de normale parkeerbelasting van doorgaans enkele euro ‘s ook nog een bedrag aan kosten worden betaald, die kunnen oplopen tot € 58. De naheffing wordt achter de ruitenwisser van de auto aangebracht of wordt aan de foutparkeerder uitgereikt of toegezonden. Tegen de aanslag kan bezwaar worden aangetekend bij de gemeente en tegen de afwijzende beslissing van de gemeente kan in beroep worden gegaan bij de belastingrechter.

Uit zaken die onder de rechter zijn geweest, blijkt dat de parkeerbelasting qua humor en vindingrijkheid van de foutparkeerders tot de vermakelijkheidsbelasting zou moeten worden gerekend. Met de meest originele en creatieve beroepsgronden lukt het parkeerders soms om onder de naheffing uit te komen, zoals met overmachtsituaties die betrekking hebben op het weer. Zo vernietigde Rechtbank Middelburg een naheffingsaanslag parkeerbelasting die was opgelegd omdat de parkeercontroleur de vereiste parkeervergunning niet achter de voorruit had gezien. De Rechtbank vond het niet ondenkbaar dat de parkeercontroleur de vergunning over het hoofd had gezien doordat een substantiële hoeveelheid sneeuw op de auto was gevallen en de vergunning daardoor niet meer zichtbaar was. Dezelfde Rechtbank vernietigde een andere naheffingsaanslag die op een hele warme zomerdag was opgelegd voor een auto die in de volle zon had gestaan zonder dat de parkeervergunning zichtbaar in beeld lag. De Rechtbank geloofde dat de vergunning, die volgens voorschrift met zuignap achter de voorruit was bevestigd, door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid van de voorruit was gevallen. Een plotselinge omslag van het Nederlandse weer kwam een parkeerder die bij Hof Den Haag procedeerde heel goed uit. Op een zonnige zomerdag ging hij keurig gekleed uit huis voor een afspraak buiten de deur. Net voordat hij uit zijn geparkeerde auto stapte, brak noodweer los met extreem veel regen en wind. In de stromende regen en harde wind was de brildragende man naar de parkeerautomaat gelopen. Hij had de chipkaart in de automaat gestoken maar er kwam geen kaartje uit en door de regenaanslag was het scherm moeilijk leesbaar. Hij was daarna naar een andere automaat gelopen maar ook daar lukte het niet om te betalen. De man deed nog een laatste poging om een bezoekersparkeerkaart te pakken te krijgen van het bedrijf waar hij de afspraak had, maar die was niet beschikbaar. De man verliet de parkeerplaats maar de parkeercontroleur had in de zeven minuten die de man had besteed aan het bemachtigen van een kaartje, zijn kans gegrepen om een naheffingsaanslag op te leggen. Dit ging het Haagse Hof te ver. De handelingen die deze keurige burger had verricht om parkeerbelasting te betalen, moesten volgens het Hof worden gerekend tot de tijd die hem moest worden gegund om een parkeerkaartje te kopen. Dat de betaling niet was geslaagd, vond het Hof geen reden om anders te beslissen.

De zaken lopen echter niet altijd zo goed af. Een eigenaar van een open cabriolet had geen succes bij de rechter. Zijn stelling dat hij wel een parkeerkaartje had gekocht maar dat dit door een harde wind van zijn dashboard was weggeblazen, vond geen genade bij Hof Leeuwarden. De eigenaar van de auto is en blijft verantwoordelijk voor het al dan niet sluiten van de kap, aldus het Hof. In dit geval bleef de naheffingsaanslag met de bijbehorende kosten intact. Waarmee ook weer wordt bewezen dat het bij de rechter kan vriezen of dooien.

 

Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date
februari 2014

parkeerbelastingklimaat

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns