Foute fiscale professionals

28 september 2021

De maatschappij moet kunnen vertrouwen op advocaten, notarissen, accountants en belastingadviseurs. Hoewel zij niet de waakhonden van de Belastingdienst zijn, moeten we wel kunnen rekenen op hun financiële en fiscale integriteit en ligt de lat hoog als het gaat om het invullen van hun eigen aangiftebiljet. Het gros van de fiscale intermediairs houdt zich keurig aan de wet. Toch zijn er die scherp aan de wind zeilen en als facilitator optreden. Sommigen presteren het zelfs om hoofdrolspeler te zijn in hun eigen fraudezaak.

Er bestaat een scala aan maatregelen om malafide belastingadviseurs aan te pakken. Van een stevig gesprek tot strafrechtelijke vervolging met daartussenin een pallet aan bestuurlijke boeten voor het doen van een onjuiste aangifte als feitelijk leiding- of opdrachtgever, uitlokker, medepleger, medeplichtige, doen-pleger en pleger.

Een bestrafte feitelijk leidinggever is vaak de directeur-grootaandeelhouder van een BV. Na een belastingcontrole bij een eenmans-belastingadvies-BV werd haar enig bestuurder/belastingadviseur vervolgd voor het feitelijk leiding geven aan het opzettelijk niet-indienen van suppletieaangiften BTW door zijn BV en het opzettelijk indienen van onjuiste, onvolledige en/of valse aangiften BTW. De fiscaal expert ging voor 10 maanden achter de tralies omdat hij zich volgens de strafrechter van Rechtbank Rotterdam schuldig had gemaakt aan belastingfraude. Met het oog op vluchtgevaar beval de Rechtbank bovendien onmiddellijke gevangenneming. Een andere belastingadviseur kreeg onlangs een plegersboete van ruim € 350.000 voor een onjuiste overlijdensaangifte van zijn cliënt en voor zijn poging om panden van een BV die tot de erfenis behoorden ver onder de werkelijke waarde in handen te krijgen. Hoewel wel duidelijk was dat de adviseur de boedel had benadeeld, vond Rechtbank Den Haag dat de belastinginspecteur niet had bewezen dat de aangifte opzettelijk onjuist was gedaan. De boete ging van tafel. Een fiscaal intermediair die strafrechtelijk werd vervolgd voor 3.800 elektronische aangiften met verzonnen zorgkosten met de DigiD van particulieren in ruil voor € 80 in het handje, kon volgens het Gerechtshof Amsterdam niet worden gestraft als pleger, omdat hij niet de aangifteplichtige van al die duizenden onjuiste aangiften was. Hij kon ook niet worden veroordeeld als medepleger omdat een nauwe en bewuste samenwerking met de wel aangifteplichtige particulieren niet was bewezen. Het enige wat hem kon worden verweten was dat hij valse aangiftebiljetten had ingestuurd alsof ze echt waren. Daarvoor kreeg hij een celstraf van drie maanden. Rechtbank Noord-Holland vernietigde de aan een fiscaliste opgelegde medeplegersboete van € 125.000 voor haar lucratieve advisering in een Malta-structuur. Volgens de inspecteur waren de met haar medewerking opgerichte Maltese vennootschappen in Nederland gevestigd, maar de Rechtbank vond het standpunt van de fiscaal deskundige over de vestigingsplaats op Malta pleitbaar, en daarmee viel het doek voor de fiscus. Ook de belastingadviseur die met zijn vrouw en studievriend een constructie had opgezet waarbij met derivatentransacties in BV’s verliezen werden gecreëerd die vrijvielen binnen speciaal daarvoor aangekochte entiteiten, waarmee € 8 mln belasting was verijdeld, liep tegen de lamp. Rechtbank Den Haag veroordeelde deze creatieveling in eerste aanleg tot vier jaar gevangenisstraf voor deelneming aan een criminele organisatie met het oogmerk op het plegen van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte, maar de adviseur ging vrijuit na zijn hoger beroep. “Wat er ook zij van (de moraliteit) van zijn handelen”, de man had volgens het Gerechtshof in Den Haag niet het oogmerk gehad om de wet te overtreden.

In de strijd tegen foute belastingadviseurs, haalt de Belastingdienst vaak bakzeil bij de rechter. In veel gevallen komt het echter niet zo ver, omdat de beboete liever gewoon betaalt of een schikking treft. Ook als het om zijn eigen zaken gaat, wil de belastingexpert kost wat kost een slepende en dure procedure voorkomen en er alles aan doen om zijn naam uit de publiciteit te houden. Want de fiscale professional weet als geen ander dat vertrouwen te voet komt, maar te paard gaat.

Mr. Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl)

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns