Belastingheffing in the brave new world

23 februari 2021

Nog niet zo lang geleden, toen vrolijk en onbezorgd rondreizen mogelijk was, hoorde ik in het Spaanse Navarra een wonderlijk verhaal. Op grond van een eeuwenoude internationale belastingafspraak betalen de bewoners van de Franse Baretous-vallei jaarlijks hun drie beste koeien aan de inwoners van de Roncal-vallei in Spanje als belasting voor het gebruik van weidegronden. Wie gelooft in de 21e eeuw nou in een koeienbelasting? Met voortschrijdend inzicht en een coronapandemie-ervaring rijker denk ik daar wel even héél anders over.

Door lockdowns, quarantaines en avondklokken is de mens sociaal, financieel, economisch en medisch aardig aan het verpieteren. De zorg doet haar best ons op de been te houden en met overheidssteun moeten we het hoofd boven water houden, maar al die uitgaven moeten wel worden terugverdiend. Hoewel het aantal faillissementen lager is dan ooit en het aantal opgerichte BV’s zelfs hoger is dan voor de corona-crisis, de prijzen van huizen en koersen van aandelen en bitcoins de pan uit rijzen, worden door de tientallen miljarden aan steunregelingen, financiële garanties, uitstel van betaling en gederfde belastinginkomsten diepe gaten geslagen in de schatkist. Een keer krijgt de belastingbetaler daarvan de rekening gepresenteerd. Reken maar dat ze op het ministerie van Financiën broeden op nieuwe belastingen en heffingen.

We hoeven er echt niet op te hopen dat ook maar iets zal worden afgeschaft in de welbekende cash-cows als de inkomsten-, loon-, vennootschaps- en omzetbelasting. Dat zal ook niet gebeuren in de minder alledaagse erf-, schenk-, overdrachts-, vlieg-, onroerendezaak-, reclame-, forensen- en hondenbelasting. Ook de precario-, riool-, zuiverings-, baat- en verhuurderheffing zullen wel blijven bestaan. De kans is heel groot dat er méér en andere belastingen bij komen. Van de bankencrisis weten we dat de belastingwetgever heel creatief is. Toen werden we verrast met een extra heffing van 16% voor lonen boven de € 150.000: de pseudo-eindheffing hoog loon, beter bekend als “de crisisheffing”. De wetgever beloofde plechtig dat die heffing eenmalig zou zijn, maar dat bleek ordinair bedrog want een jaar later werd die “eenmalige heffing” gewoon met een jaar verlengd.

We mogen verwachten dat er onconventionele maatregelen en belastingen worden ingevoerd. Ik weet niet of de methoden zo exotisch worden als in Spanje waar jaarlijks een “lijst van de schaamte” wordt gepubliceerd met namen van belastingplichtigen met meer dan een miljoen euro aan belastingschulden. Wel zijn er al geluiden voor het extra belasten van bedrijven die hebben geprofiteerd van het virus, zoals een retailbelasting voor supermarkten en grote multimediabedrijven. Ook wordt gedacht aan een miljonairs- en multinationalheffing. Verder liggen vele groene en gezondheidsheffingen in het verschiet, zoals een digitaks, plastic- en suikerbelasting, vleestaks en een kilometerheffing. Ook niet ondenkbaar zijn een e-bikeheffing, inwonersbelasting, EU-herstelfondsretributie, pandjesbaasbelasting, footprintbelasting, coronaprettestheffing, vakantiebelasting, sociale-mediataks, kantorenheffing, solidariteitsbelasting of een bmi-plus-taks.

De fiscale wereld zal er straks heel anders uitzien als de economieën door de uit de hand lopende steun- en herstelmaatregelen zelf aan het infuus moeten. Ik kijk best uit naar een harde reset met een veel eerlijkere en rechtvaardigere belastingheffing, maar ik moet wel bekennen dat ik het nu wel Spaans benauwd krijg van de rondwarende Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse corona-mutanten en de traagheid in het vaccineren. Eigenlijk voel ik op dit moment nog het meest voor een Weltschmerz-steuer.

Mr. Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl)

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns