Fiscus dwarsligger bij zonnepanelenexploitanten

29 juli 2019

Laat ik eens beginnen met een fiscaal vraagje: wat is de overeenkomst tussen Van der Steen, Charles-Tijmens en Fuchs? Voor belastingexperts een weetje, maar voor de fiscale leek is dit vast een strikvraag. Het zijn de particulieren die hun nek tot en met het Europese Hof van Justitie uitstaken voor hun recht op BTW-aftrek. Hun namen zijn tot in de eeuwigheid in fiscale vakliteratuur verbonden aan BTW-leerstukken. In het kader van de ophanden zijnde maatregelen tegen de opwarming van de aarde en omdat het zomer is, pik ik Fuchs eruit. Aan deze Oostenrijker hebben we de terugstroom van BTW op zonnepanelen te danken.

Het Europese Hof besliste in het Fuchs-arrest dat de exploitatie van zonnepanelen voor de BTW moet worden aangemerkt als een economische activiteit. Een particulier die via zonnepanelen opgewekte elektriciteit aan het net levert, moet over die geleverde stroom BTW voldoen. Maar daar zit de lol natuurlijk niet in; die zit in de teruggaaf van de BTW op de aanschaf en de installatiekosten van de zonnepanelen. Sinds Fuchs is ons land heel veel BTW-ondernemers rijker en zijn de Belastingdienst en de belastingadviespraktijk heel druk met een veelvoud aan ingewikkelde problemen en rekenexercities.

Maar waar de overheid de groei van zonne-energie stimuleert, doen de Belastingdienst en gemeenten hun best roet in het eten te gooien. Doordat een deel van het met zonnepanelen bedekte dak (ook) van een woning wordt gebruikt voor de ondersteuning van deze energieopwekkers krijgt de woning een zakelijke functie. Kopers van een nieuwbouwwoning kunnen hierdoor niet alleen de BTW terugvragen over de aanschaf- en installatiekosten van de zonnepanelen, maar ook over een deel van de bouwkosten van het dak van het huis waarop ze zijn geplaatst. De inmiddels verschenen rechterlijke uitspraken over de wijze waarop het zakelijk gebruik van de woning moet worden bepaald en de manier waarop de aftrekpost moet worden berekend, lopen fors uiteen. Zo accepteerde Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een BTW-aftrek van 3,1% over de bouwkosten van een woning, maar kwam Rechtbank Gelderland in een andere zaak op een aftrek van maar liefst 21,5%. Een zonnepanelenexploitant met al te ambitieuze ondernemersdrang die zijn nieuwbouwwoning aanmerkte als een energiecentrale om de BTW-aftrek zo te maximaliseren, kreeg bij de rechter het lid op de neus. Er zijn ook veel rechterlijke procedures aanhangig over WOZ-beschikkingen en OZB-aanslagen. Gemeenten heffen over de waarde van zonnepanelen omdat het volgens hen onroerende zaken zijn en dus tot de waarde van de woning behoren. De zonnepaneeleigenaren stellen zich echter op het standpunt dat het roerende goederen zijn omdat ze eenvoudig te demonteren en te verplaatsen zijn.

Bij de hoog oplopende discussies over het fiscale vestigingsklimaat is de Belastingdienst ook spelbreker bij de nieuwe BTW-ondernemers door de vooraftrek steeds vaker te weigeren of te beperken. In plaats van duidelijk beleid te geven over de manier waarop het zakelijk gebruik van de woning moet worden bepaald en berekeningsmethoden te geven, laat de Belastingdienst de praktijk aanmodderen met open normen. Zo worden de woningeigenaren gedwongen een gang naar de rechter te maken met standpunten die niet op voorhand onjuist zijn. De Hoge Raad zal in uiterste instantie een knoop moeten doorhakken. Als die met een voor de fiscus onwelgevallige uitkomst komt, weten we wel hoe dit verhaal afloopt: een wetswijziging zal het tij dan in het voordeel van de fiscus moeten doen keren. Dit is in belastingland nu eenmaal de inconvenient truth. Net als in de radicale film van Al Gore – wiens naam overigens (nog) niét is verbonden aan een arrest van het Europese Hof.

Mr. Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns