Belastingdienst de weg kwijt

29 april 2019

Naast hygiëne-kwesties, zijn er ook op fiscaal gebied vieze zaakjes in de horeca. Het gaat dan niet om schimmels, kakkerlakken of vetsluiers, maar om belastingfraude met kassasystemen met een omzetwegpoetsmodule.

Waar sjoemelsoftware in de auto-industrie wordt ingezet om bij emissietesten betere milieutestresultaten te behalen, bedient de horeca zich van afroomapplicaties. Met een speciale module kan in bepaalde kassasystemen omzet onzichtbaar worden gemaakt, zodat deze niet verschijnt op de dagelijkse Z-afslagen. Het verschil tussen de officiële en de werkelijk genoten omzet belandt vanzelfsprekend in de zak van de uitbater. Van die afroomprogrammatuur zijn nog wel enige sporen te vinden, maar de belastinginspecteur ziet die niet, althans niet zonder de hulp van experts van het Nederlands Forensisch Instituut.
Het “spel” om omzet, winst en ander inkomen te drukken om zo de fiscus te tillen, is zo oud als de weg naar Kralingen. De methodes die daarbij worden gebruikt en de controlemethodieken om deze fraude op te sporen en te bestrijden, zijn daarentegen enorm veranderd. Bij de “Actie Schuimkraag” werden kasteleins gepakt na minutieuze vergelijkingen van branchegegevens en de boekhouding van de drankleveranciers. Nu moet de Belastingdienst bij de controle informatietechnologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain gebruiken. De Belastingdienst is jaren geleden al de verkeerde weg ingeslagen.

Met horizontaal toezicht en zelfregulering heeft de Belastingdienst handhaving en controle uit handen gegeven aan de belastingplichtige en zijn adviseur. Door de uitstroom van personeel is er niemand voor “toezicht buiten”, is de kantoortoets verleden tijd en loopt de aanslagoplegging spaak door de mankerende IT en automatiseringssystemen. Hierdoor wisten veel Oost-Europeanen de weg te vinden naar de Nederlandse toeslagenfabriek, ontlopen Nederlandse transportbedrijven hun fiscale verplichtingen door voor hun vrachtwagenchauffeurs gebruik te maken van de Cyprusroute en wordt in de binnenvaart een vergelijkbare koers gevaren met het verleggen van de exploitatie naar Luxemburg waardoor premies volksverzekeringen worden ontgaan voor het personeel. Zonder onderzoek naar fraude en misbruik heeft de Nederlandse fiscus het nakijken. Het idee dat méér controle de oplossing is voor het mislopen van belastingen en premies, is misschien wensdenken, maar de belastingrechtspraak laat zien dat het echt wel anders kan.

De keren dat de Belastingdienst met grootschalige en projectmatige (forensische en/of strafrechtelijke) onderzoeken of na klikbrieven en tips van (ex-)werknemers en (ex-)echtgenoten wél controleert, heeft hij wél succes. Daadkrachtig optreden tegen het gebruik van afroommodules heeft alleen al in de horeca geleid tot strafrechtelijke veroordelingen en vele navorderingen, naheffingen en boeten. Uitbaters in de horeca kregen gevangenisstraffen voor het gebruik van afroomsoftware en leveranciers van kassasystemen met afroommodules kregen celstraffen voor het faciliteren van belastingfraude. Ook de belastingrechters slikten correcties van de belastinginspecteur waarbij exploitanten van oriëntaalse eethuizen, afhaal- en “all you can eat”-wokrestaurants nat gingen voor de inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting en torenhoge boeten kregen voor het gebruik van de omzet-verstopknop.

Als we al niet ziek zijn van het geknoei met de voedselveiligheid door restaurants, dan worden we wel onpasselijk van hun gerommel in de boekhouding, maar de goedwillende belastingbetaler krijgt vooral een vieze smaak in de mond van een overheid die lijdzaam toekijkt en niet in actie komt.

Mr. Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns