Sport en fiscus: een moeilijke match

28 januari 2019

Nooit gedacht dat juist de Belastingdienst zó zou meehelpen aan het realiseren van goede voornemens! Om blij en gezond het nieuwe jaar in te gaan, wil iedereen minder eten en meer bewegen. Dat minder eten wil wel lukken met een duurdere boodschappentas door de verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9% vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar. Naast deze rem op overdadig consumeren, heeft de overheid sporten goedkoper gemaakt door per 1 januari 2019 de BTW-vrijstelling voor niet-winstbeogende sportinstellingen te verruimen.

Dit lijkt een win-winsituatie, maar schijn bedriegt. De niet-winstbeogende sportexploitanten mogen door de verruiming van de verplichte sportvrijstelling namelijk de BTW op hun kosten minder vaak aftrekken. De BTW wordt hierdoor een kostenpost die ze, ondanks de speciaal daarvoor in het leven geroepen subsidieregelingen, geheid op de sporters zullen verhalen of hun belastingadviseur moet iets verzinnen om dit probleem te omzeilen. Niet zo sportief, maar wel begrijpelijk. In de sportwereld zijn trouwens op BTW-gebied wel meer issues. De ingewijden kennen natuurlijk de tot nog toe populaire constructies waarbij gemeenten de exploitatie van een sportaccommodatie onderbrengen in een stichting, om zo de BTW op de aanschaf- en exploitatiekosten daarvan terug te krijgen. Deze “fiscaal vriendelijke structuren” lopen wel een risico op een rode kaart van de Belastingdienst wegens misbruik van recht.

Andere sportzaken die belastingadviseurs van de straat houden, zijn tariefgeschillen in de BTW. Sporten in de openbare buitenlucht kunnen onder het 9%-tarief vallen, maar moeten wel voldoen aan de voorwaarden: er moet een (tijdelijke of permanente) aan de sportbeoefening aangepaste, afgebakende (gereserveerde) locatie, inrichting of infrastructuur ter beschikking worden gesteld, waarbij verschillende faciliteiten voor de sportbeoefening worden verleend. Toetsend aan deze criteria besliste de Hoge Raad dat het verlaagde BTW-tarief van toepassing was op een kustmarathon over het Noordzeestrand, zeillessen in openbaar water en paardenritten door de Drunense Duinen. Een activiteiten- en evenementenbureau kreeg dat lage BTW-tarief niet voor door hem georganiseerd beachvolleybal, boogschieten op het strand, kanoën in een haven, survival in de duinen en mountainbiken in de bossen, omdat zijn uitvalsbasis op het strand niet kon worden aangemerkt als een sportaccommodatie.

De laatste vraag, die eigenlijk de eerste zou moeten zijn, is wat sport nu eigenlijk is. Daarvoor heeft het Europese Hof van Justitie een mandarijnenformule uitgesproken: sport is een activiteit “met een niet te verwaarlozen lichamelijke component”. Op basis hiervan concludeerde dit Hof dat wedstrijdbridge geen sport is. Volgens een belastingrechter van Rechtbank Noord-Holland valt gewone yoga daarom wél onder het verlaagde BTW-tarief voor sport, maar zwangerschapsyoga niet. Bij reguliere yogatraining wordt namelijk door de fysieke inspanning mentale ontspanning bereikt, terwijl zwangerschapsyoga alleen maar rust en ontspanning brengt.

De beslissing dat wedstrijdbridge geen sport is, is wel raar. Als het criterium “een niet te verwaarlozen lichamelijke component” is, dan zijn schaken, dammen en alle andere vormen van hersengymnastiek in wedstrijdverband ook geen sport. Als dát het enige criterium is, zou darten ook geen sport zijn. Dan snap ik er geen bal meer van. Aan de omvang van veel darters te zien, bewegen zij namelijk net zoveel als degenen die met bier, chips en een oplopende cortisol- en testosteronspiegel naar voetbal kijken. De combinatie van sport en fiscus is een tour de force die heel veel puzzelwerk vergt van belastingadviseur en Belastingdienst.

Mr. Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl)

sport en fiscus

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns