Onnozel fiscaal geneuzel

26 september 2017

Van een kabinet in een demissionaire fase kunnen we geen spannende hoogstandjes verwachten. Zonder regering zijn er op Prinsjesdag geen inhoudelijk interessante wetsvoorstellen. Zeker niet op fiscaal gebied.

Belastingwetten worden niet op een achternamiddag in achterkamertjes gewijzigd. Die worden zorgvuldig voorbereid op het ministerie van Financiën. De vraag bij wie, hoe en hoeveel geld moet worden opgehaald, ligt op het bordje van het enige departement waar de centjes binnenkomen in plaats van worden uitgegeven. De fiscale wetgever zit op het ministerie van Financiën. Het is overigens niet de minister, maar zijn staatssecretaris die de maker én uitvoerder van wetten is. Als wetgever wordt zijn wil pas wet als zijn wetsvoorstellen zijn goedgekeurd door het parlement, maar als wetsuitvoerder kan hij zelfstandig en uit eigen beweging beleid en regels maken die nuttig en nodig zijn voor de uitvoering van die wetten. Daar heeft hij geen parlement voor nodig.

Ook met een demissionaire status hoeft de staatssecretaris van Financiën niet stil te zitten. Zolang hij afblijft van controversiële kwesties kan en moet hij beleid blijven maken voor lopende en spoedeisende zaken. Beleid om wetten te verduidelijken of om al te harde wetgeving voor bepaalde situaties wat te verzachten, kan niet wachten tot een nieuw kabinet is gevormd. Zo zijn interpretatieve en goedkeurende beleidsbesluiten meer dan noodzakelijk bij de Wet DBA. Deze wet is per 1 mei 2016 – en dus lang voor de val van het kabinet – ingevoerd en de belastingadviespraktijk, maar vooral zelfstandigen, freelancers, opdrachtgevers en inhoudingsplichtigen verkeren al tijden in onzekerheid. Het ontbreekt aan duidelijke regelgeving voor de vele tienduizenden zelfstandigen die dit aangaat en die hierdoor heel hard in hun portemonnee worden geraakt. De handhaving van de Wet DBA mag dan wel zijn opgeschort, maar dat geldt alleen voor de loonheffing en niet voor de inkomstenbelasting. De ZZP’er kan namelijk wel fiscale faciliteiten verliezen als de fiscus bij een controle stelt dat hij geen zelfstandig ondernemer is. De praktijk schreeuwt om een oplossing, maar de staatssecretaris geeft niet thuis.

De enige beleidsbesluiten die de staatssecretaris in de demissionaire periode heeft uitgevaardigd, lijken nepberichten of fakenieuws. Niets is minder waar. Er is namens de staatssecretaris beleid uitgevaardigd waarin wordt goedgekeurd dat de levering van met een kettingzaag uit blokken hout en boomstammen door een woodcarver zelf vervaardigde beelden zijn belast met 6% BTW. Terwijl de economie aantrekt en zelfstandigen minder vaak worden ingehuurd omdat zij moeten aanmodderen met modelovereenkomsten krijgt deze zelfstandige zekerheid-op-maat. Hoeveel woodcarvers zouden we eigenlijk hebben in Nederland? Ik denk net zoveel als ondernemers die onder begeleiding van één of meer herders (natuur)gebieden laten begrazen door schapen in opdracht van veehouders of land-, tuin- of bosbouwers. En ja hoor. Ook hiervoor is panklaar beleid gemaakt! Dit handjevol ondernemers mag ook het lage BTW-tarief toepassen.

Dat er geen chagrijn hoeft te zijn over de traagheid waarmee een nieuw kabinet wordt gevormd, omdat het economisch gezien in de regeringloze periode veel beter gaat dan daarvoor, geldt niet voor het belastinggebied. Op het fiscale beleidsterrein is stilzitten de slechtste actie.

Mr. Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date (www.futd.nl)

Door het oog van
Monique Ligtenberg
Monique Ligtenberg
Hoofdredacteur Fiscaal up to Date

In 'Door het oog van' geeft mr. Monique Ligtenberg haar kijk op actueel fiscaal nieuws, wetgeving of rechtspraak. De columns die zij schreef voor RTL Z en de Telegraaf zijn ook in deze rubriek terug te vinden.

Bekijk alle columns

Om deze column te kunnen delen op sociale media dient u marketing-cookies te accepteren.

Overzicht columns